0

3 typiske fejl ved fyring i brændeovn

3 typiske fejl ved fyring i brændeovn, og hvordan du undgår dem

Undgå fejl ved fyring i brændeovne og pejse

Der er rigtig mange gode grunde til at fyre med brænde i brændeovne og pejse, men der er også mange som begår typiske fejl, der i sidste ende kan være farlige. Vi har fundet tre af de mest almindelige fejl frem, så du kan undgå dem.

Hvorfor skal du fyre med brænde? For det første fordi det er en af de absolut billigste opvarmningsformer. Du kan spare mellem 50-60 % i forhold til at varme huset op med fx et oliefyr.

Derudover er afbrænding af træ en miljøvenlig varmekilde – hvis du altså gør det korrekt – og så er det bare hyggeligere med en knitrende brændeovn end en bankende radiator.

Desværre tænder rigtig mange også op i brændeovnen uden at have helt styr på regler og procedurer. Der sker fejl, og nogle af dem kan resultere i farlige situationer. Læs med her, så du ikke begår de samme brølere:

 

FEJL NR. 1: Du tænder op i bunden.

Tænd op fra toppen. Flammerne skal arbejde sig oppefra og ned som et stearinlys. På den måde kan du fjerne en stor del af de sundhedsskadelige partikler, der følger med røgen fra din brændeovn i optændingsfasen. Vi taler her om hele 80 % mindre udledning af sodpartikler.

Start med at have både øverste og nederste spjæld åben, så flammerne kan få den nødvendige ilt. Herefter kan spjældene reguleres en smule ned, men husk stadig at ilttilførslen er vigtig, så flammerne ikke går ud.

 

FEJL NR. 2: Alt, der kan brænde, ryger i ovnen.

Nej, den går ikke. Det er både ulovligt, miljøskadelig og urentabelt i energiforbruget.

Vælg tørt og rent træ, som er købt og produceret til formålet. Det betyder intet vådt træ, da det ryger for meget, men heller ikke spånplader eller træ, der er trykimprægneret, limet, malet, lakeret eller på anden måde behandlet.

For at opnå den bedste forbrænding og få mest varme ud af dit brænde – skal du fyre med tørt brænde med et vandindhold på max. 18 %. Virkningsgraden er langt højere, altså den mængde varme du får ud af dit brænde, når du fyrer med tørt – frem for fugtigt brænde.

Hvis du fyrer med fugtigt brænde, er det skadeligt for miljøet og ofte også generende for naboerne med den massive røgudvikling, der medfølger. Anvendelse af fugtigt brænde betyder altså helt kort et større forbrug af brænde og dermed en dårligere varmeøkonomi. Vi anbefaler derfor at bruge en fugtmåler. Læs mere på pejsegrossisten.dk

Du må heller ikke fyre med farvede tryksager eller affald. Det kunne være reklamer, mælkekartoner, æggebakker og lignende. Disse materialer kan udlede sundhedsskadelige stoffer ved forbrændingen – og de bliver altså frigivet både indendørs og gennem skorstenen.

Førhen var det ikke tilladt af fyre med aviser, men i dag må du gerne krølle et par avissider sammen og bruge til optænding.

 

FEJL NR. 3: Hold på luften og hold styr på varmen.

Mange begår fejlen at skrue ned for lufttilførelsen, når ilden har fået fat for at få brændet til at holde i længere tid. Konsekvensen er dog, at der ofte ikke kommer ilt nok til en fuldstændig forbrænding – og det kan ligesom med vådt træ frigive sundhedsskadelige gasser og sætte sig som sod i skorstenen.

Men uden ilt kvæler du din optænding. Så skru først ned for luftindtaget, når flammerne bliver lysere. Gløderne, der er tilbage, har afgivet alle træets gasser og brænder rent.

Sørg for rigeligt med luft især i starten, hvor din optænding skal have luft under vingerne. Men lad dig ikke snyde af, at ilden allerede har fået godt fat efter 10 minutter. Den har stadig brug for ilt. For at regulere rumtemperaturen skal du hellere justere på mængden af brænde end mængden af luft.

 

Hos Pejsegrossisten går vi op i sikkerhed for både dig og miljøet. Derfor er de produkter, du finder i vores webshop optimeret til at hjælpe dig bedste muligt i mål. Det kan fx være med automatisk regulering af luftindtaget eller pilleovne, der sparer dig mange penge på energiregnskabet.

 

Se vores udvalg af kvalitets brændeovne med vandtank, som sikrer dig et minimalt brændeforbrug.